szombat, 17 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

 Juharszirup- Kanada kincse.

A 90-es években még nem volt divatja hazánkban a juharszirupnak. Külföldi filmek tömkelegében láttuk azonban, ahogy a reggeli palacsintára juharszirupot öntenek a szereplők. Sokan talán el is képzeltünk egy krémesen édes ízt ilyenkor, amire a barna szirupos folyadék láttán asszociáltunk. Az utóbbi években azonban a magyarországi piacra is betörtek a különféle juharszirupok, amiket nem túlzás „Kanada kincseként” emlegetni. Ma már mi is bátran önthetjük a palacsintánkra, vagy használhatjuk egyéb édességhez. Készíthetünk belőle italt, de akár méregtelenítő kúra fő alapanyagaként is felhasználhatjuk. Azon túl, hogy a juharszirup édes és finom, nagyon sok pozitív hatással bír. Az indiánok már több száz éve használták és tisztelték a juhart. Meglékelték a fa törzsét, amiből kicsorgott az édes nedv. Vajon ők már akkor tudták, hogy milyen kincseket tartalmaz a juharszirup?

Ez a természetes, növényi édesítő bővelkedik ásványianyagokban, vitaminokban és aminosavakban. Kálcium, kálium és magnézium forrás. Tartalmaz P-vitamint, B2 vitamint (riboflavin), B5 vitamint (pantoténsav), folsavat , B6 vitamint (piridoxin), Biotint és A-vitamint is. Miért fontos ez? A B2 vitamin a zsír és a fehérje lebontásához szükséges. Fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A pantoténsav és a biotin az anyagcserében játszik szerepet. A folsav elengedhetetlen a vörösvértest képzéshez. A B6 vitamin az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, illetve enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Szerepet játszik az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges működése és afertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. A P-vitamin erősíti a hajszálereket, lassítja az öregedési folyamatokat és elősegíti az agyműködést. Az A vitamin az egészséges bőr vitaminja és fontos szerepet játszik a szervezet immunválaszában is, elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. A kálciumról jól tudjuk, hogy rendkívül fontos a csontoknak, a magnézium az izmoknak és idegeknek. A kálium pedig többek között részt vesz aszervezet folyadékháztartásának szabályozásában. 

Így már érthető, hogy Észak-Amerikában sokaknak, főként a földműveseknek, a létfenntartáshoz szükséges táplálékot jelentette ez az egészséges nedű. A juharszirupnak annál markánsabb, erősebb íze van, minél sötétebb a színe. A fatörzsből előszivárgó nedű szinte még teljesen átlátszó. Ebből 40 litert gyűjtenek össze 1 liter juharszirup elkészítéséhez. Az osztályozási rendszer, amely A-tól D-ig terjed, ahhoz ad útmutatást, hogy a szirupot főzésre, vagy magában, ételekhez fogyasszuk. A sötétebb (D-legsötétebb) inkább az előbbihez alkalmas, míg a világosabbat szeretik önmagában fogyasztani, mivel ennek finomabb, lágyabb az íze. A sötétebb juharszirup több ásványi anyagot tartalmaz.A juharszirup feldolgozása kevésbé terheli az emberi szervezetet, mint a kristálycukoré, és glikémiás indexe is alacsonyabb, így a vércukorszintet sem emeli meg olyan mértékben, mint a cukor.Nem tartalmaz zsírt és fehérjét. Laktózérzékenyek számára is remek kalciumpótló édesítő. A juharsziruppal tisztító, immunerősítő, fogyasztó kúra is végezhető. A kúra lényege, hogy vízzel és citromlével kevert juharszirupot fogyasztunk, a napi folyadék mellett, étkezés helyett. A juharszirup nem terheli meg az emésztőrendszert, így a szervezet a méregtelenítésre  fordíthatja figyelmét, ám közben a szirupból elegendő energia is rendelkezésére áll. Hosszabb kúra előtt érdemes természetgyógyász orvossal konzultálni. Könnyített kúrának minősül, ha egy hónapig a vacsorákat váltjuk ki higított szirup oldattal, emellett sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk napközben. Juharszirupból is érdemes minőségi, lehetőleg ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó terméket választani.